شرکت ایمن سازه وزین به صورت تخصصی و حرفه ای در زمینه سیستم ارت و صاعقه گیر دارای تجربه و سوابق بالایی است که با تلاش شبانه روزی متخصصین و مدیران این مجموعه در حوزه های طراحی، تامین اقلام و اجرا با بکارگیری متخصصین جوان و با تجربه  گام های ارزشمندی را در این صنعت بر میدارند و با اشراف و رعایت تمامی استانداردهای بین المللی (IEEE,NFPA,EN,IEC) و مستندات مرتبط، موفق به دست یابی در ارائه ی خدمات زیر شده است :

  • محاسبات ارزیابی ریسک و طراحی سیستم حفاظت در برابر صاعقه
  • محاسبات و طراحی سیستم ارتینگ
  • بازدید از سیستم ارتینگ و حفاظت در برابر صاعقه و ارائه گزارش فنی و پیشنهاد طرح اصلاحی
  • تست دوره ای از سیستم ارتینگ و صدور تاییدیه
  • اجرای سیستم ارتینگ و حفاظت در برابر صاعقه
  • تامین کالاهای مورد نیاز سیستم های ارتینگ

سیستم ارتینگ: سیستم ارت به عنوان شبکه ای از رساناها تعریف می شود که بخش هایی از تاسیسات الکتریکی را به زمین متصل می کند و ایمنی و یکپارچگی عملیاتی را تضمین می کند.

انواع سیستم: انواع مختلفی از سیستم ارت شامل TN-S، TN-C-S، TT و IT هستند که هر کدام برای نیازهای محیطی و عملیاتی مختلف مناسب هستند.

مزایای ایمنی: سیستم های ارت با هدف جلوگیری از برقگرفتگی و محافظت از تجهیزات در برابر جریانات خطا و خطرناک، ایمنی را افزایش می دهند.

اصول طراحی: طراحی موثر سیستم زمین مستلزم در نظر گرفتن عواملی مانند مقاومت خاک، نوع منبع تغذیه و شرایط محیطی است.

اهمیت نگهداری: تعمیر و نگهداری منظم سیستم ارت برای بررسی قابلیت اطمینان و اثربخشی آن، شامل بازرسی های دوره ای و تست مقاومت بسیار مهم است.

سیستم ارت

سیستم ارت:

یک سیستم ارت که اغلب سیستم زمین می نامند، بخش هایی از یک سیستم برق را برای ایمنی و عملکرد به سطح زمین متصل می کند. انتخاب سیستم ارتینگ بر ایمنی و سازگاری الکترومغناطیسی تأثیر می گذارد. در حالی که مقررات در سراسر جهان متفاوت است، اکثر کشورها به استانداردهای کمیسیون بین المللی الکتروتکنیکی (IEC) پایبند هستند.

سیستم ارتینگ چیست؟ 

سیستم ارت به مجموعه ای از هادی ها و الکترودها گفته می شود که مسیری با مقاومت کم برای عبور جریان الکتریکی به زمین در صورت بروز خطا یا نقص ایجاد می کنند.

کاربردهای سیستم اتصال زمین:

حفاظت از تجهیزات: سیستم ارتینگ به محافظت از تجهیزات الکتریکی در برابر آسیب ناشی از اضافه ولتاژ یا شرایط اتصال کوتاه کمک می کند. همچنین از ایجاد بار اضافه و نوسانات برق ناشی از برخورد صاعقه در نزدیکی یا عملیات سوئیچ جلوگیری می کند.

حفاظت از افراد: سیستم ارتینگ با اطمینان از اینکه قطعات فلزی در معرض دید تاسیسات الکتریکی در پتانسیل یکسانی با زمین قرار دارند، به جلوگیری از خطرات شوک الکتریکی کمک می کند. همچنین عملکرد وسایل حفاظتی مانند قطع کننده مدار یا دستگاه های جریان باقیمانده (RCD) را تسهیل می کند که در صورت بروز خطا می توانند منبع تغذیه را قطع کنند.

نقطه مرجع: یک سیستم ارت یک نقطه مرجع برای مدارهای الکتریکی و تجهیزات فراهم می کند تا بتوانند در سطح ولتاژ ایمن نسبت به زمین کار کنند. این تضمین می کند که هر انرژی الکتریکی که توسط بار استفاده نمی شود به طور ایمن به زمین پراکنده می شود.

حفاظت انسانها و تجهیزات (Protection & Safety)

عملکرد صحیح سیستم تغذیه الکتریکی (Functional & Operational) .

انتقال جریانهای لحظه ای ناشی از تخلیه الکترواستاتیک و حوادث جوی (EMP,ESD)

حفاظت و عملکرد مناسب تجهیزات مخابراتی و دیتا (EMC)

انواع سیستم های ارتینگ”

BS 7671 پنج نوع سیستم ارتینگ را فهرست می کند: TN-S، TN-C-S، TT، TN-C و IT. حروف T و N مخفف:

T = زمین (از کلمه فرانسوی Terre)

N = خنثی

حروف S، C و I مخفف عبارتند از:

S = مجزا

C = ترکیبی

I = ایزوله

نوع سیستم ارتینگ به اتصال بین منبع انرژی مانند ترانسفورماتور به زمین و نحوه اتصال آن به ترمینال ارت مصرف کننده یا الکترود زمین محلی بستگی دارد.

سیستم TN-S , TN-C:

یک سیستم TN-S، دارای منبع انرژی خنثی است که تنها در یک نقطه به زمین متصل است، یا در نزدیکی آن که به طور منطقی به منبع امکان پذیر است. ترمینال ارت مصرف کننده معمولاً به غلاف فلزی یا زره کابل سرویس توزیع کننده به داخل محل متصل می شود.

مزایای سیستم TN-C عبارتند از:

تعداد هادی های مورد نیاز برای تامین را کاهش می دهد که هزینه و پیچیدگی سیم کشی را کاهش می دهد.

یک مسیر امپدانس کم برای جریان های خطا فراهم می کند که عملکرد سریع دستگاه های محافظ را تضمین می کند.

معایب سیستم TN-C عبارتند از:

در صورت شکستگی در هادی PEN یا تماس آن با قطعات برق دار به دلیل خرابی عایق، خطر برق گرفتگی ایجاد می کند.

باعث می شود جریان های ناخواسته در لوله ها یا سازه های فلزی که در نقاط مختلف به PEN متصل هستند جریان یابد که می تواند منجر به خوردگی یا تداخل شود.

برای اتصال وسایل با قطعات فلزی در معرض دید که ممکن است به طور همزمان با سایر قطعات فلزی ارت شده قابل دسترسی باشند، به اقدامات احتیاطی خاصی نیاز دارد.

سیستم فناوری اطلاعات

یک سیستم فناوری اطلاعات، منبع خود را یا از زمین جدا می کند یا از طریق یک امپدانس (مانند یک مقاومت یا یک سلف) به زمین متصل می شود. نصب مصرف کننده از طریق یک یا چند الکترود محلی به زمین متصل می شود. این الکترودها هیچ ارتباط مستقیمی با منبع ندارند.

مزایای سیستم TT عبارتند از:

هر گونه خطر برق گرفتگی به دلیل شکستن هادی خنثی یا تماس بین هادی های برق و قطعات فلزی ارت می شود را از بین می برد. و از هرگونه جریان ناخواسته در لوله ها یا سازه های فلزی که در نقاط مختلف به زمین متصل هستند جلوگیری می کند.

مزایای سیستم IT عبارتند از:

هر گونه خطر شوک الکتریکی ناشی از اولین خطا در هادی های برق را از بین می برد زیرا هیچ مسیر برگشتی از طریق زمین وجود ندارد.

این امکان تداوم تامین را حتی در صورت بروز اولین خطا فراهم می کند زیرا نیازی به قطع خودکار نیست.

این تداخل و مشکلات اضافه ولتاژ به دلیل کوپلینگ خازنی بین هادی های برق و زمین را کاهش می دهد.

معایب سیستم IT عبارتند از:

نیاز به دستگاه های نظارتی خاصی مانند مانیتورهای عایق یا آشکارسازهای عیب دارد تا عیب های اول را شناسایی و آنها را قبل از تبدیل شدن به عیب های خطرناک دوم پیدا کنند.

برای اطمینان از قطع شدن قابل اطمینان در صورت بروز خطای دوم، به وسایل حفاظتی اضافی مانند RCD یا ELCBهای ولتاژی نیاز دارد.

ممکن است منجر به ولتاژ لمسی بالاتر در قطعات فلزی در معرض به دلیل ظرفیت بالاتر بین هادی های برق و زمین شود.

نحوه طراحی سیستم ارتینگ

طراحی سیستم ارتینگ به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:

  • نوع و اندازه منبع تغذیه
  • نوع و محل بارگیری
  • مقاومت خاک و رطوبت
  • شرایط و مقررات محیطی
  • در دسترس بودن و هزینه مواد

برخی از مراحل کلی برای طراحی سیستم ارتینگ عبارتند از:

  • نوع سیستم ارتینگ مناسب برای کاربرد خود را بر اساس الزامات ایمنی و عملکردی تعیین کنید. برای راهنمایی به BS 7671 یا سایر استانداردهای مربوطه مراجعه کنید.
  • حداکثر جریان خطا که می تواند از طریق الکترود زمین و محل خطا عبور کند را محاسبه کنید. برای راهنمایی به BS 7671 یا سایر استانداردهای مربوطه مراجعه کنید.
  • نوع و اندازه الکترود زمین مناسب برای کاربرد خود را بر اساس مقاومت خاک، جریان خطا، روش نصب و هزینه انتخاب کنید. برای راهنمایی به BS 7430 یا سایر استانداردهای مربوطه مراجعه کنید.

انواع الکترود شبکه زمین:

  • الکترودهای شبکه زمین به دو دسته الکترودهای طبیعی و الکترودهای مصنوعی تقسیم بندی می شوند.
  • انواع الکترودهای طبیعی
  • غلاف هادی کابلها
  • اجزای فلزی سازه ها
  • آرماتورهای سازه
  • لوله کشی تاسیسات
  • هرگونه تاسیسات زیر زمینی فلزی که در تماس با زمین بوده و مانعی برای استفاده از آن بعنوان الکترود زمین وجو نداشته باشد
  • انواع الکترودهای مصنوعی
  • هادیهای عمقی(میله،لوله،صفحه و …)
  • هادیهای افقی(سیم مسی،مش،آرماتورهای پی و…)
  • انواع آرایش الکترود زمین
  • الکترودهای شبکه زمین می توانند بصورت عمقی و یا سطحی و یا ترکیبی از هر دو بر اساس اصل هم پتانسل سازی اجرا گردد.